Emulgator: Plantec OP2


Plantec OP2
Plantec OP2 (INCI: glyceryl stearate, cetearyl alcohol, stearic acid, sodium lauroyl glutamate) je komercialno ime za mešanico emulgatorjev in zgoščevalcev maščobne faze. Prodaja se tudi pod imeni Beautyderm HP ter GC-Derm, dobavljiv pa je v slovenskih in italijanskih spletnih trgovinah. Dovoljen je v naravni kozmetiki v skladu z Ecocert certifikatom. Je preprost za uporabo in primeren tudi za začetnike.
 
Plantec OP2 je dobavljiv v belih ali rahlo rumenkastih peletih oziroma relativno mehkih luskah. Emulzije so bele, njihova konsistenca pa je lahko od tekočega mleka do relativno kompaktne kreme. Emulgator daje stabilne emulzije v širokem spektru pH vrednosti in ni občutljiv na elektrolite.

O emulgatorju
Plantec OP2 je sestavljen emulgator: vsebuje namreč tako emulgatorje (natrijev lauroyl glutamat, gliceril stearat) kot tudi zgoščevalce maščobne faze (cetearilni alkohol, stearinska kislina in deloma tudi gliceril stearat). 
 
Takšna sestavljenost daje emulgatorju posebne lastnosti, saj lahko tvori ti. emulzijo tekočih kristalov. Emulzija tekočih kristalov je posebna struktura, kjer se drobni delci emulzije organizirajo vzporedno v več plasti in dajejo videz zidakov ali tlakovcev. Takšen tip emulzije je po obliki zelo podoben strukturi naše kože, zaradi česar naj bi emulzije tekočih kristalov učinkovito zmanjšale izhlapevanje vode preko kože (TEWL – transepidermal water loss).
 
Ena izmed ključnih sestavin emulgatorja je natrijev lauroyl glutamat (INCI: sodium lauroyl glutamate). Slednji je pravzaprav izredno blaga površinsko aktivna snov, ki se jo uporablja tudi v izdelkih za nego las. Natrijev lauroyl glutamat je produkt reakcije med laurično kislino (najdemo jo npr. v kokosovem olju) in aminokislino L-glutamatom. L-glutamat igra bistveno vlogo v celični presnovi in pri vlaženju kože, saj je prekursor (ali »predhodnik«) natrijeve pirolidinske karboksilne kisline (sodium PCA ali sodium pyrrolidone carboxylic acid). Slednja je ena izmed pomembnejših sestavin kožnega naravnega vlažilnega faktorja (NMF – natural moisturizing factor). Zaradi vsebnosti natrijevega lauroyl glutamata lahko torej emulgator Plantec OP2 pripomore pri vlaženju kože.
 
Kot je razvidno iz INCI nomenklature pa je emulgator sestavljen tudi iz zgoščevalcev maščobne faze. V objavi, namenjeni zgoščevalcem maščobne faze, smo videli, kako lahko ti pravzaprav vplivajo na mazljivost emulzije ter na občutek, ki jo krema pusti na koži. Tudi tukaj zgoščevalci maščobne faze močno prispevajo h končnemu občutku in k mazljivosti. 
 
Emulzije z emulgatorjem Plantec OP2 so po občutku navadno »suhe«, se hitro vpijajo, dajejo mehak in nekoliko »pudrast« občutek na koži. Mazljivost je relativno kratka, emulzije rade na koncu »zabremzajo«. K suhemu in pudrastemu občutku prispeva predvsem stearinska kislina, k »bremzanju« in slabi mazljivosti pa pravzaprav vsi zgoščevalci maščobne faze. Mazljivost izboljšamo z uporabo sintetičnih mazljivih olj, z uporabo ksantan gumija ali drugega zgoščevalca vodne faze ali z uporabo raztopine natrijevega hialuronata. Suh in pudrast občutek pa izboljšamo z uporabo vlažilnih sestavin in deloma tudi z uporabo ksantan gumija ali drugega podobnega vodnega reološkega modifikatorja.
 
Žal puščajo emulzije s Plantecom OP2 med mazanjem v nekaterih primerih tudi »belo milnato sled«. Za »belo sled« je odgovorna predvsem vsebnost cetearilnega alkohola, dodatek cetearilnega ali cetilnega alkohola v emulziji lahko problem bele sledi močno poslabša. Belo sled lahko poslabša tudi uporaba ksantan gumija.
 
Formuliranje
Kljub vsem zgoraj naštetim slabostim pa je formuliranje s Plantecom relativno preprosto. Emulgator daje močne in stabilne emulzije tudi brez uporabe dodatnih zgoščevalcev maščobne faze ter brez uporabe reoloških modifikatorjev vodne faze. V preprostih besedah to pomeni, da lahko s Plantecom izdelujemo emulzije samo z uporabo vode, maščob in konzervansa.
 
Emulgator nima posebnih zahtev po maščobni fazi. Le-ta je lahko le nekaj odstotna, lahko pa je tudi zelo obilna, sestavljena pa je lahko iz sintetičnih ali naravnih rastlinskih olj oz. masel.
 
Plantec OP2 se uporablja v količinah od 2-8%, pri čemer količino prilagajamo glede na količino maščobne faze ter glede na konsistenco, ki bi jo želeli doseči. Bolj bogata kot je maščobna faza, več emulgatorja bomo potrebovali. Bolj kompaktno kremo kot bi želeli, več emulgatorja bomo uporabili. V količinah 2-6% bodo emulzije tekoče ali gosto tekoče (mleka, losjoni), pri količinah 7 ali 8% pa se konsistenca emulzije precej poveča. Za močno kompaktno kremo je navadno potrebno poseči po dodatnih zgoščevalcih vodne ali maščobne faze.
 
Emulgator že sam po sebi vsebuje zgoščevalce maščobne faze, zato jih za stabilno emulzijo ni potrebno dodajati. Kljub temu tehnični spremni listi dajejo tudi primere formul, ki vsebujejo še dodatne zgoščevalce maščobne faze, kar poveča konsistenco emulzije. Seveda se je pri tem potrebno zavedati, da se lahko močno poslabša tako mazljivost kot tudi bela sled, ki jo emulzija pušča ob mazanju.
 
Prav tako emulgator za doseganje stabilne emulzije ne potrebuje zgoščevalca vodne faze, vendar pa le-ti lahko izboljšajo mazljivost in nekoliko zmanjšajo suh občutek, ki ga emulzije s Plantecom puščajo na koži.
 
Uporaba
Plantec OP2 je izredno lahek za uporabo, saj je eden izmed redkih emulgatorjev, ki lahko tvorijo stabilne emulzije po »one pot« metodi.
 
Večina emulgatorjev zahteva za uspešno izdelavo in stabilno emulzijo ločeno segrevanje vodne A faze in maščobne B faze. Fazi nato združimo, ko obe dosežeta zahtevano temperaturo. One pot metoda ali »metoda ene čaše« pa dopušča, da vodno in maščobno fazo (torej fazi A in B), vključno z emulgatorjem, segrevamo skupaj v eni čaši. Ko mešanica doseže temperaturo med 70 in 75º Celzija, emulgiramo. Ko mešanica postane bela in homogena, lahko začnemo z ohlajanjem emulzije. Pri emulgiranju in mešanju s paličnim mešalnikom moramo biti pozorni, da v emulzijo ne vtepemo preveč zraka. Med ohlajanjem emulzijo mešamo, ko se temperatura spusti pod 40º Celzija pa lahko dodamo tudi sestavine hladne C faze. Preverimo pH in ga po potrebi popravimo.
 
Seveda lahko emulzijo izdelamo tudi po klasični metodi. V tem primeru vključimo emulgator v maščobno B fazo in fazi segrevamo ločeno do temperature 70-75º Celzija. Vlijemo B v A in emulgiramo, nato pa med mešanjem ohlajamo. Dodamo hladno C fazo, preverimo pH ter ga po potrebi popravimo.

Oznake: , ,