Kopalne krogle

Kopalnim solem seveda sledijo kopalne krogle, za katere mislim, da jih prav vsi poznate. To so tiste trde, navadno raznobarvne in močno dišeče krogle, ki jih damo v kad, polno vode, in ki ob stiku z vodo šumijo in oddajajo veliko mehurčkov. Izvrstne so za sprostitveno kopel ob koncu tedna ali za igrivo in nenavadno kopanje za otroke; lepo zavite in okrašene pa so enkratna darila. Recept in izdelava sta preprosta, rezultat pa je lahko prav izjemen!
 
Kot za kopalne soli tudi za kopalne krogle sestavine lahko dobite v bližnji trgovini. Poleg samih sestavin boste za izdelavo potrebovali tudi model ali kalup za izdelovanje krogel. Kopalne krogle kljub imenu niso nujno okrogle, zato si lahko za kalup izberete tudi drugačne oblike ter jih preprosto preimenujete v kopalne (šumeče) bombice. Za okrogel kalup so primerne dvodelne plastične krogle, ki jih dobite v trgovini z blagom za ustvarjanje ali na oddelku s hobi programom. Kot kalup pa lahko uporabite tudi plastično jajce iz velikonočnega čokoladnega jajca, modele za muffine ali čokolatine, zanimivo oblikovane kalupe za led itd. Vendar preidimo k receptu!

RECEPT ZA KOPALNE KROGLE

(recept za 100 g mase)
natrijev bikarbonat 48 (ali po domače soda bikarbona)
citronska kislina 24
koruzni škrob (ne moka!) 12
rastlinsko olje 16
barve za živila q.s.
eterično ali parfemsko olje q.s.
suho cvetje po želji
 
Škrob med sušenjem - ni še čisto sipek
Postopek:
Najprej stehtajte koruzni škrob, dajte ga v široko in plitvo posodo ter ga pobarvajte s tekočim barvilom za živila. Barvo dodajte po občutku, nato pa dobro premešajte in zdrobite vse grudice. Ves škrob mora biti enakomerno obarvan. Če boste barve dodali veliko, se bo škrob spremenil v gosto tekočo, skoraj trdno snov, ki bo po izgledu spominjala na smolo, vendar je to povsem normalno. Če bo barve manj, bo zmes bolj grudičasta. V vsakem primeru dobro premešajte, da dobite enakomerno barvo in posodo postavite na radiator ali v ogreto pečico (50 stopinj). Široka posoda omogoča, da bo voda hitreje izhlapela, škrob pa se bo hitreje posušil. Čez kakšno uro pobarvani škrob med prsti zdrobite, da nastanejo kepe (v primeru, da je barve veliko) ali grudice (če je barve manj). Pri tem uporabljajte rokavice. Škrob popolnoma posušite, v njem ne sme ostati niti trohica vlage. Postati mora suh in sipek. Škrob se na radiatorju suši približno en dan, v pečici pa primerno manj. Če uporabljate barve za živila v prahu, postopek sušenja seveda preskočite.
 
Medtem stehtajte citronsko kislino. Citronska kislina je navadno v obliki drobnih kristalčkov, ki spominjajo na sladkor. Za izdelavo kopalnih krogel mora biti citronska kislina v prahu, zato jo po tehtanju dajte v (čist in suh!) mlinček za kavo ali v (čist in suh!) možnar ter jo zmeljite v prah. Pri tem bodite pozorni: prah zmlete kisline zelo rad zleti v zrak, zato obvezno nosite zaščitno masko! Pri mletju z mlinčkom pazite, da pokrov odprete šele, ko se ves prah poleže, pri trenju z možnarjem pa pazite, da prahu ne dvigujete po nepotrebnem! Če kisline v prahu ne porabite takoj, jo shranite v nepredušno zaprtem kozarcu, saj se rada navzame vlage. Če so sestavine vlažne, se vam bodo kopalne krogle ponesrečile.
 
Zmleto citronsko kislino dodajte posušenemu škrobu; stehtajte še natrijev bikarbonat ter ga dodajte zmesi kisline in škroba. Dobro premešajte.
 
Krogle v polovici kalupa pred sušenjem
Posebej stehtajte rastlinsko olje ter dodate eterično ali parfemsko olje po občutku – dokler vam ne prijetno zadiši. Kot rastlinsko olje vam priporočam, da uporabite olje, ki ne postane žarko prehitro (npr. sojino olje, jojobino olje…). Če boste eterično ali parfemsko olje dodali rastlinskemu olju, bo to omogočilo, da se bo dišava bolj enakomerno porazdelila po celotni zmesi. Nato odišavljeno olje dodajte suhim sestavinam in zmešajte. Tu vam svetujem, da opustite žlico, si nadenete rokavice (obvezno!) in maso zmešate z rokami.
 
Maso dobro premešajte, da se olje enakomerno porazdeli. Če se vam masa zdi presuha, dodajte še malček rastlinskega olja, v nobenem primeru pa masi ne dodajajte vode! Masa mora biti grudičasta, ne sme biti suha in ne sme biti v kepi. Pravilno konsistenco ima takrat, ko se oblikuje v kepo, če jo stisnemo med rokami, če pa jo zdrobimo, postane ponovno grudičasta. Tiste, ki so bolj vešči peke, bo morda nekoliko spominjala na krhko testo.
 
Nato maso potlačite v kalupe. Če uporabljate okrogel dvodelen kalup, dajte maso najprej v oba kalupa, nato pa ju pritisnite skupaj in tako potlačite maso, da se stisne v kroglo. Pri modelih za muffine ali led pa maso preprosto potlačite v kalup. Pustite maso v kalupih nekaj minut, nato pa vaše bombice izvlecite. Če je vaš kalup okrogel, odstranite samo polovico kalupa, drugo polovico pa pustite, da krogla ohrani svojo obliko. Če kalup odstranite v celoti, se krogla rada sesede. V primeru, da krogel ali bombic ne morete dobiti iz kalupa, postavite vse skupaj za kakšno uro v zamrzovalnik in nato poskusite izvleci. Ta težava se rada pojavi, če je v masi preveč olja.
 
Posušena bombica v obliki rožice
Bombice (ali krogle) postavite na papir, v majhen kozarček nalijte nekaj vode in ga postavite med izdelane bombice, čez vse to pa poveznite dovolj veliko posodo ali vedro. Čez kakšno uro lahko kroglam odstranite še drugo polovico kalupa, potem pa jih ponovno pokrijte. Bombice pustite tako pokrite, s kozarcem vode v bližini, še nekaj ur. V tem času bodo postale trde kot kamen, sušenje v prisotnosti vode pa prepreči, da se na kroglah naredijo razpoke. Čez nekaj ur lahko vedro ali posodo odstranite, krogle pa do konca posušite v bližini zmernega vira toplote. Pod krogle podstavite list papirja, saj bodo med sušenjem izgubljale tudi nekaj olja, na papirju bo ostal masten madež.
 
Ko so krogle popolnoma suhe (trde kot kamen), jih zavijte v folijo za živila in nato v nepredušno posodo ali pa jih, zavite v folijo, primerno okrasite, priložite morebitna navodila in podarite. Če se krogle preveč navlažijo lahko poteče reakcija že v krogli, ki začne dobesedno vzhajati, zato pazite, da jih zares dobro zavijete.
 
Pri tem velja opozoriti, da je 100 g mase malo – s takšno količino boste izdelali eno, le s težavo dve krogli s 5 cm premera, kar je odvisno od tega, koliko boste maso v krogli potlačili. Količine v receptu zato primerno povečajte glede na velikost in količino krogel, ki bi jih radi izdelali. Pazite le, da razmerja med sestavinami ostajajo enaka. Za pomoč lahko podam približne količine: krogla s 5 cm premera potrebuje med 50-70 g mase, krogla s 6 cm premera 120-150 g mase, krogla s 7 cm premera pa 160-200 g mase. Poudarjam, da so navedene količine zgolj približna ocena, saj je veliko odvisno od tega, kako močno je masa v kalupu potlačena.
 
Za konec bi rada še opozorila na vse dejavnike, ki lahko vplivajo na uspeh. Tako kot šumeče kopalne soli tudi kopalne krogle izkoriščajo za svoje delovanje reakcijo med natrijevem bikarbonatom in citronsko kislino, ki poteka le ob prisotnosti vode, zato masa ne sme priti v stik z vodo. Če masa »šumi« in vidite, da se počasi napihuje, je v vaši zmesi prisotna voda. Če sami vode niste dodali, pa masa vseeno vzhaja, imamo več možnih vzrokov: 
Morda iz zgornjega seznama izgleda, kot da je možnosti za neuspeh veliko in morda ste prepričani, da vam ne bo uspelo. V resnici pa je vzrok lahko samo en: voda oziroma vlaga. Če boste pazili na to, da so vse sestavine zares suhe, je uspeh zagotovljen, užitek ob uporabi lastnega izdelka pa neprecenljiv!

Oznake: , , ,