Kje kupiti in kaj kupiti?

Vsakdo, ki ga izdelovanje kozmetike doma vsaj malo zanima, se bo najprej vprašal, kje lahko sestavine kupi in takoj nato – ko bo našel primerno spletno trgovino – se bo ob številnih surovinah, ki jih te trgovine ponujajo, zmedeno vprašal, kaj naj sploh kupi.

Preden preidem h kratki predstavitvi posameznih spletnih trgovin pa bi vendarle rada razjasnila nekaj stvari. Kot avtorica bloga nimam nobenega interesa niti dobička od objavljanja povezav do spletnih strani. Naštete spletne strani sem sama preverila in iz katerih sem že naročala in jih lahko torej priporočam kot resne in zanesljive. V nobenem primeru ne prevzemam odgovornosti za neuspešen ali napačen nakup.

Ob tem bi rada še poudarila, da je ob nakupu sestavin potrebna previdnost in nekoliko zdrave kmečke pameti. Najpomembnejše pravilo, ki se ga morate naučiti je, da ne smete nikoli slepo verjeti, kar pišejo prodajalci. Guar gumi je pogosto opisan kot »emulgator«, vendar pa boste po nekaj neuspelih poskusih ugotovili, da z emulgatorji nima veliko skupnega. Za informacije o sestavinah se zanašajte le na strokovne in zanesljive vire, kar pa trgovci niso. Zapomnite si, da je edini cilj trgovca izdelek prodati.

Žal je v Sloveniji le ena spletna trgovina s sestavinami za resno izdelavo lastne kozmetike doma, zato naročanje iz tujine kmalu postane neizogibno. Ta trgovina je Tovarna Organika, ki ponuja različna rastlinska olja in masla, hidrolate, barvila, gostila, parfemska in eterična olja, emulgatorje in koemulgatorje. V primeru, da želite izdelovati naravno kozmetiko, bodite zelo pazljivi ob izbiri. Polysorbate-20 , polysorbate-80 ter emulgirajoči vosek NF-wax (vsebuje PEG-20 stearate) ne spadajo med »zelene« emulgatorje, saj vsebujejo snovi, pridobljene s postopkom etoksilacije. Prav tako ne spada med »zelene« sestavine konzervans, ki vsebuje diazolidinyl ureo, za katero sumijo, da ob razpadu sprošča formaldehid.

Na evropskem kontinentu je spletnih trgovin s kozmetičnimi surovinami ogromno. V Nemčiji imamo tako Gisella Manske in Dragonspice. Tu najdemo olja, masla, stabilizatorje, emulgatorje, rasltinske izvlečke, konzervanse, površinsko aktivne snovi, aktivne sestavine in še veliko drugega. Načeloma boste v nemških spletnih trgovinah našli le »zelene« sestavine, izjema so le nekatere površinsko aktivne snovi, ki vsebujejo MIPA-Laureth sulfate in emulgatorji, ki vsebujejo npr. Laureth-4.

V Italiji obstaja veliko spletnih trgovin, saj se s tem ukvarja veliko ljudi, imajo pa tudi eno najnaprednejših spletnih skupnosti. Izmed trgovin naštejem le najpomembnejše: Farmacia Vernile, Glamour Cosmetics in Dadalindo. V teh spletnih trgovinah najdete rastlinska in laboratorijsko pridobljena (vendar razgradljiva in torej »zelena«) olja, emulgatorje, površinsko aktivne snovi, konzervanse, aktivne sestavine in ostalo. Tudi tu velja pravilo, da bodite pozorni ob nakupu, saj nekatere sestavine ne spadajo med »zelene«. Tako akrilatni stabilizatorji vodne faze ne sodijo v naravno kozmetiko; konzervansi, ki vsebujejo parabene prav tako niso primerni.

V Franciji je zelo znana spletna trgovina Aroma Zone, kjer prav tako najdemo številna olja, masla, konzervanse, emulgatorje itd. Vse sestavine iz te trgovine so primerne za naravno kozmetiko, vendar pa tu bolj kot pri vseh drugih velja pravilo, da ne verjemite, kar vam trgovec piše. Nedoslednih podatkov o uporabi sestavin je na tej strani veliko, veliko pa je tudi pretiravanja pri opisu posameznih sestavin (še posebej pri rastlinskih oljih). Na Poljskem najdemo Zrób sobie krem ter Beauty Ever. Obe trgovini ponujata veliko olj, masel, emulgatorjev, površinsko aktivnih snovi, konzervansov, aktivnih sestavin itd. Načeloma so vsi izdelki primerni za naravno kozmetiko.

Če se za konec preselimo še na Britansko otočje, bomo tu našli Aromantic in Gracefruit. Obe ponujata veliko različnih sestavin, emulgatorjev, rastlinskih izvlečkov, konzervansov, stabilizatorjev itd, vendar bodite pozorni ob nakupu, saj ponujajo tudi sestavine, ki ne spadajo v naravno kozmetiko. Nekateri emulgatorji in površinsko aktivne snovi vsebujejo snovi, pridobljene z etoksilacijo (npr. Olive oil PEG-10 esters, MIPA-Laureth sulfate, Laureth-4, Polysorbate-20 itd), prav tako nekateri konzervansi vsebujejo parabene. Posebnost trgovine Gracefruit so še kvalitetna parfemska olja, ki so namenjena tako izdelavi mil kot tudi ostale kozmetike (v Sloveniji je njihov partner zgoraj omenjena Tovarna Organika).

Po tem tako dolgem in obširnem tavanju po vseh spletnih trgovinah pa se človek hitro vpraša, kaj od vsega tistega, kar ponujajo spletne trgovine, naj sploh naroči? Da bo izbira in naročanje lažje, bom naštela le najbolj osnovne sestavine, ki jih začetnik potrebuje. Omejila se bom samo in zgolj na sestavine za izdelavo trdega mila in izdelavo preprostejših emulzij. Izdelava kompleksnih emulzij z veliko aktivnimi sestavinami zahteva poglobljeno znanje in veliko izkušenj, enako velja za detergente, šampone in balzame, zato se bom k tej tematiki vrnila kasneje.

Za izdelavo preprostega trdega mila boste potrebovali le nekaj osnovnih sestavin: vodo, natrijev hidroksid (NaOH), olivno olje in po želji eterično ali parfemsko olje. Seveda vas bo kmalu zajelo navdušenje in želeli boste preizkusiti še druga olja, nove vonje in ustvarjati nove kombinacije. Takrat vam svetujem, da se odločite za kokosovo olje ali maslo ter ricinusovo olje (vsa ostala olja po vaši želji); eterična olja, barvila in ostale dodatke pa seveda izbirajte po lastnem okusu in navdihu.

Za izdelavo lastnih emulzij doma pa boste potrebovali nekaj več sestavin. Najbolj osnovne so voda, stabilizator ali zgoščevalec vodne faze, emulgator, maščobe in konzervans. Kot stabilizator oziroma zgoščevalec vodne faze za začetek priporočam ksantan gumo (xanthan gum). Izbira emulgatorjev je resnično velika in pestra, nekateri zahtevajo več spretnosti, spet drugi so bolj preprosti za uporabo. Poleg lecitina in lysolecitina so za začetek izredno primerni methyl glucose sesquistearate (pazite, ker potrebuje še stabilizatorje maščobne faze oz. koemulgatorje kot npr. cetil palmitat ali cetilni alkohol), Montanov 68 (ki že združuje emulgator cetearyl glucoside in cetearilni alkohol) in drugi. Olja si izberite sami, po lastnem občutku in zahtevah vaše kože. Konzervans je nujno potreben, če želite, da bodo vaše emulzije uporabne kaj več kot le kakšen teden, zato se mu nikakor ne izogibajte, vendar izberite previdno. Poleg vsega naštetega boste za dvig pH vrednosti zelo verjetno potrebovali tudi raztopino natrijevega hidroksida (20% raztopina) oz. za znižanje pH vrednosti raztopino mlečne (80% raztopina) ali citronske (20% raztopina) kisline.

Poleg teh čisto osnovnih je še nekaj sestavin, ki bi jih svetovala tudi začetniku. To so vitamin E (v obliki tokoferola ali tokoferil acetata) kot antioksidant za maščobe v emulziji ter antioksidant za kožo; glicerin kot vlažilna sestavina; D-panthenol (ali vitamin B5) kot vsestransko uporabna vlažilna in pomirjevalna sestavina (uporablja se npr. v kremah po sončenju) ter en stabilizator oz. zgoščevalec maščobne faze (cetil palmitat, cetearilni alkohol, cetilni alkohol, itd).

Različni zgoščevalci vodne faze, zahtevnejši emulgatorji in njihove kombinacije ter kombinacije s stabilizatorji pridejo na vrsto, ko dodobra osvojimo osnovna pravila za izdelavo emulzij, medtem ko je vse aktivne sestavine potrebno najprej dodobra spoznati, saj lahko ob nepravilni uporabi napravimo več škode kot koristi.

Oznake: , ,