Emulzije


Emulzija tipa olje v vodi (O/V)
Ko govorimo o kozmetičnih izdelkih, imamo največkrat v mislih razne kreme, losjone, mleka za telo in podobno. Vsi ti izdelki imajo eno skupno lastnost – v sebi združujejo vodo in maščobo, so torej emulzije. Kaj pa sploh je emulzija? Kaj o njej vemo?

Že kot otroci smo ugotovili, da olje plava na vodi in da se mešanica vode in olja slej ko prej vedno razdeli, pa četudi to mešanico tresemo nekaj ur zapovrstjo. Za ta pojav »nemešljivosti« je odgovorna površinska napetost med vodo in oljem. Ta napetost je tako zelo močna, da se delci olja kljub vztrajnemu mešanju vedno ločijo od vode in zaradi nižje gostote splavajo na površje, kjer se združijo z ostalimi delci maščobe. Zmes se enostavno loči.

Emulzija je začasno stabilna zmes dveh tekočin, ki se naravno med seboj ne mešata. Takšni tekočini sta na primer olje in voda, primer naravne emulzije pa je mleko. Snov, ki uspešno zmanjša površinsko napetost med oljem in vodo in torej pomaga ustvariti emulzijo, se imenuje emulgator.

Emulzijo sestavljajo tri osnovne sestavine: maščoba, voda in emulgator. Ko govorimo o emulzijah, govorimo o fazah: voda in v njej topne sestavine predstavljajo vodno fazo, maščobe in v njej topne sestavine pa predstavljajo maščobno fazo. Emulgator poskrbi, da se ena faza (ali tekočina) porazdeli (ali dispergira) v drugi. Tekočina, ki je porazdeljena znotraj druge tekočine, se imenuje notranja faza; tekočina, ki je zunaj, pa se imenuje zunanja faza.

Emulzija tipa voda v olju (V/O)
Glede na to, katera faza je zunanja in katera notranja, se emulzije lahko v osnovi dveh vrst: olje v vodi (okrajšava O/V) ali voda v olju (okrajšava V/O). V primeru emulzije O/V (olje v vodi) je zunanja faza vodna faza; notranja ali dispergirana faza pa maščobna faza. V primeru emulzije V/O (voda v olju) pa je zunanja faza olje, notranja ali dispergirana faza pa voda. Kozmetična znanost pozna tudi večkratne emulzije tipa V/O/V in O/V/O, ki pa so tehnično zelo zahtevne in težko izvedljive doma.

Načeloma tipa emulzije ne določa razmerje med vodno in oljno fazo, temveč usmerjenost emulgatorja. Emulzija z 20% olja in 80% vode tako nima nujno vode kot zunanjo fazo in olja kot notranjo fazo, temveč je lahko to ob prisotnosti ustreznega emulgatorja emulzija tipa V/O (vode v olju).

Emulzije tipa O/V so precej lahke, hitro se vpijajo in se uporabljajo za izdelke, namenjene vsakdanji negi telesa in obraza. Primerne so za vse tipe kože, pri čemer količino in vrsto maščob ter količino vlažilnih sestavin prilagodimo potrebam posameznega tipa kože. Nasprotno pa se emulzije tipa V/O težje vpijajo, na koži puščajo maščobno sled in so bolj primerne za suho kožo.

Oznake: , , ,